Vína k leču
Lečo je pokrm charakteristický pro maďarskou a další středoevropskou kuchyni. K přípravě potřebujeme především papriku, rajčata a cibuli. Zelená, žlutá a červená paprika se nakrájí na plátky a smíchá se s rajčaty a cibulí, aby vznikla jednotná směs. Přidává se mletá paprika a sůl, případně tuk. Existuje několik variant tohoto jídla, někdy se do něj přidává například slanina, víno nebo nakrájený salám či klobása, a někdy se do téměř hotového jídla vmíchají vejce. Pravé maďarské lečo je ostré, nejlépe obohacené pálivou paprikou. Lečo je podobné italské peperonatě, která je ale méně ostrá. Další podobná jídla jsou mexické fazole, kde se cibule, paprika a rajčata vaří s fazolemi a důležitou ingrediencí jsou chilli papričky. Turecký menemen má podobnou koncept, ale přidává se do něj i sýr. Směs se na pánvi nepromíchává, ale otáčí po částech. Lečo je oblíbeným letním jídlem v Polsku, Česku a na Slovensku. Zavařování hotového leča je způsob, jak uchovat zeleninu pro zimní měsíce. Hotové lečo lze také zakoupit v obchodech, ale je důležité zkontrolovat jeho kvalitu, protože některé verze mohou obsahovat velké množství vody.