Vína k Linguine allo Scoglio
Jeden z nejoblíbenějších italských pokrmů, linguine allo scoglio, často také nazývaný linguine ai frutti di mare, je typické jihoitalské jídlo z mořských plodů neboli piatto di mare. Ještě v osmdesátých letech minulého století nebylo v širší neapolské oblasti, stejně jako na celém jihoitalském pobřeží, údajně jediné restaurace, která by na svém jídelním lístku nenabízela nějakou verzi této nestárnoucí klasiky. Toto těstovinové jídlo se připravuje buď z linguine, nebo ze špaget a kombinace mořských plodů a korýšů, nejlépe z čerstvých místních úlovků. Vzhledem k sezónnosti mořských plodů se nabídka neapolských a jakýchkoli jiných scoglio (doslova útes; skála) mění měsíc od měsíce, takže na tento pokrm neexistuje přesný recept ale za to existuje nespočet variant, ty nejtradičnější vždy obsahují škeble, mušle, krevety a nebo malé chobotničky. Těstoviny allo scoglio se obvykle ochucují bílým vínem a česnekem a mohou se připravovat buď in rosso, nebo in bianco, tedy v červené, nebo bílé barvě - s rajčaty, respektive bez nich.