Vína k Lutenici
Sklenice s lutenicí je jednou ze základních potravin téměř v každé bulharské a severomakedonské domácnosti. Tato proslulá pochoutka, která se nachází někde mezi pomazánkou a čatní, se v základu vyrábí z červených paprik, rajčat, soli, cukru, pepře a oleje. Často se přidává také kmín. Existují však i varianty a často se setkáte s recepty, které obsahují lilek, mrkev, česnek, a dokonce i petržel a feferonky. Lutenica se tradičně konzumuje jako pomazánka s chlebem, krekry nebo tousty. Běžně se také podává jako příloha k masovým pokrmům, zejména ke grilovanému masu a masovým kuličkám. V závislosti na regionu a osobních preferencích se mohou ingredience, hustota a míra pikantnosti mírně lišit. v a další podobné pomazánky se často vyskytují na celém Balkáně, nicméně tato pochoutka je považována za autentický bulharský výrobek. I když je těžké vysledovat, kdy se v zemi původně objevila, masová výroba této oblíbené národní pochoutky začala v 50. letech 20. století. Dnes ho lze koupit v obchodech a běžně se podává ve většině tradičních restaurací. Domácí varianta, připravovaná koncem léta, kdy je zelenina na vrcholu, je však stále považována za nejlepší verzi.