Vína k makrele
Makrela obecná je ryba, která se vyskytuje ve vodách severovýchodního Atlantiku. Je rozšířena od Norska až po Maroko a také se vyskytuje ve Středozemním a Černém moři. Stejně jako ostatní druhy z čeledi makrelovitých, má ráda otevřené moře a tvoří velká hejna. Makrela nemá vyvinutý plynový měchýř, což znamená, že se nemůže volně vznášet a musí se neustále pohybovat. Je velmi rychlá a schopná překonávat dlouhé vzdálenosti. V zimě přečkává ve větších hloubkách a po zbytek roku pobývá kousek pod hladinou. V období tření se vydává blíže k pobřeží. Makrela obecná je dravá ryba a živí se živočišným planktonem, šproty a malými rybami, které loví pomocí drobných zoubků. Její maso má nahnědlou barvu a má jemnou konzistenci a výraznou chuť. Je také velmi šťavnaté a obsahuje vysoké množství vitaminu B12 a omega-3 mastných kyselin. Makrela bývá často tučná, a toto množství tuku se mění v závislosti na ročním období, nejvíce tuku má na podzim. Makrela se hodí pro různé způsoby přípravy. Výborně chutná grilovaná, uzená, pečená nebo dušená v troubě. Je také oblíbená pro přípravu sushi a sashimi, ale v tomto případě se používá marinovaná v soli a octu a nazývá se shime saba. Díky svému bohatému obsahu omega-3 mastných kyselin a chutnému masu je makrela ceněná a oblíbená v gastronomii.