Vína k Manchego
Queso Manchego je lisovaný sýr vyráběný ze syrového nebo pasterizovaného mléka ovcí plemene Manchega, které se volně pasou na pastvinách v provinciích Albacete, Ciudad Real, Cuenca a Toledo. Pokud se vyrábí ze syrového mléka, označuje se sýr Manchego jako Artesano. Jeho barva se pohybuje od světle žluté po zeleno-černou a chuť je mírně kyselá, ale v závislosti na době zrání může být také pikantní a pepřová. Konzistence je pevná a kompaktní a může obsahovat drobná, nepravidelná a nerovnoměrně rozmístěná očka. Kůra se obvykle omyje a obalí parafínem nebo se ponoří do olivového oleje, aby se zachoval její přirozený vzhled a sýr se ochránil před plísní. Tento plnotučný sýr je bohatý na vápník a obsahuje základní vitaminy, jako jsou A, D a E. Kola o hmotnosti do 1,5 kg zrají nejméně 30 dní, větší sýry zrají od 2 měsíců do maximálně 2 let.