Vína k mexické kuchyni
Mexická kuchyně je známá různorodými chutěmi, barevností jídel a hojným používáním koření a přísad, z nichž mnohé jsou domácího původu. V Mexiku se vyvinula spojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských vlivů od 16. století. Mezi typické suroviny mexické kuchyně patří fazole, kukuřice a chilli papričky. V listopadu 2010 byla tradiční mexická kuchyně zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. Mexická kuchyně má dlouhou historii, sahající daleko před dobu objevení Ameriky Evropany. Domestikace kukuřice, která se stala základní potravinou mezoamerických kultur, se datuje asi před 10 000 lety. Předhispánská strava se opírala především o zeleninu, kukuřici a chilli papričky. Po příchodu Evropanů se začaly míchat různé vlivy, což přineslo nové suroviny a postupy do mexické kuchyně. Základními surovinami mexické kuchyně jsou kukuřice, pšenice, rýže, rajčata, fazole, papriky, chilli papričky, avokádo, tykve, opuncie, vanilka, a další. K základním kořením patří mleté chilli papričky, oregano, koriandr, skořice, kakao, římský kmín, česnek a cibule. Mexická kuchyně je regionálně různorodá, každý region má svá typická jídla. Například omáčky mole jsou charakteristické pro region Oaxaca, polévka pozole pro oblasti Jalisca a Sinaloi, a dušené vepřové maso carnitas pro střední Mexiko. Nová mexická kuchyně kombinuje prvky tradiční mexické kuchyně s moderní gastronomií.