Vína k Mochi
Mochi, drobné koláčky z lepkavé rýže, jsou důležitou součástí japonské kuchyně a kultury. Příprava mochi začíná časově náročným procesem tlučení vařené nebo dušené rýže, obvykle lepkavé odrůdy mochigome, dokud se z ní nevytvoří hustá a homogenní hmota. Později se vyválí a vytvaruje do malých kruhových forem. Ačkoli mochi pochází z Číny, je již po staletí spojováno s Japonskem. Původně se objevilo v období Yayoi, kdy si na něm pochutnávala pouze šlechta, až do období Heian, kdy se stalo jídlem, které se běžně připravovalo a podávalo během náboženských slavností, protože lidé věřili, že přináší štěstí a zdraví. Mochi se může přidávat do slaných pokrmů, obvykle do polévek a svačin, ale nejčastěji se z něj vyrábí cukrovinky. V dezertní podobě se mochi obvykle obarvuje potravinářskými barvami, které vytvářejí nesčetné množství nádherných barevných kombinací. Nejběžnější cukrovinky se označují jako daifuku - kulaté koláčky plněné různými přísadami, jako je tradiční pasta z červených fazolí, jahody nebo zmrzlina.