Vína k Mozartovým koulím
Příběh Mozartkugelu se začal psát v roce 1890, kdy se cukrář Paul Fürst rozhodl uctít památku Wolfganga Mozarta, rovněž salcburského rodáka, a vytvořil na jeho počest pralinku. Začal marcipánovou kuličkou s pistáciovou příchutí, kterou obalil nugátem a zakončil vrstvou hořké hořké čokolády. Proces probíhal pomocí tyčinky, díky níž vznikl uprostřed malý otvor, který byl navíc vyplněn čokoládou. Tento výtvor se stal okamžitě úspěšným, a protože si Fürst pralinku nenechal patentovat, objevilo se na trhu mnoho podobných výrobků, včetně dokonale kulaté verze Mirabell. V roce 1995 bylo rozhodnuto, že jako Original Salzburger Mozartkugel smí být označován pouze Fürstův výtvor, který se prodává zabalený ve stříbrné fólii. Cukrovinka zůstává oblíbeným salcburským suvenýrem, který ztělesňuje historii, kulturu a proslulé salcburské řemeslo.