Vína k nugátu
Jedná se o jeden z nejstarších druhů cukrovinek, jehož odrůdy se vyskytují v Itálii, Španělsku, Francii, na Balkáně a na Blízkém východě. Ačkoli každý region má svůj vlastní typ, většina nugátů se vyrábí z našlehaného vaječného bílku smíchaného s praženými sekanými ořechy, jako jsou mandle, pistácie, vlašské a lískové ořechy. Výsledkem je sladká pochoutka s žvýkací konzistencí. Přesný původ nugátu je těžké dohledat, ale první recept na sladkost připomínající bílý nugát zvaný natif byl zaznamenán v knize z 10. století nalezené v Bagdádu. Nugát lze rozdělit do mnoha kategorií, ale nejzákladnější je rozlišení na měkký a tvrdý nugát podle toho, zda je vyroben z medu nebo cukru. V Itálii se nugát nazývá torrone a každé město a region má svůj vlastní tradiční druh torrone, od tvrdých verzí vyrobených z cukru až po měkké a žvýkací druhy na bázi medu. Francouzský nugát se vyrábí převážně bez vajec a s větším podílem ořechů, zatímco Španělé obvykle používají pražené mandle a syrový med. Vídeňský nugát se od ostatních druhů poněkud liší - vyrábí se z jemně mletého kakaového másla, ořechů a kakaové hmoty, čímž vzniká měkká čokoládová směs, která se obvykle zapracovává do jiných cukrovinek. Většina tradičních nugátů se obvykle konzumuje samostatně jako dezert nebo sladká svačinka a slavnostní vzhled plátků nugátu jim zajistil pravidelné místo na různých regionálních svátečních tabulích.