Vína k omáčce Aïoli
Tato bohatá česneková omáčka má podobnou strukturu jako majonéza a běžně se používá v provensálské kuchyni ve Francii a v Katalánsku ve Španělsku. Provensálské aïoli se skládá z vaječných žloutků, olivového oleje a česneku, zatímco katalánská verze se skládá pouze z česneku, soli a olivového oleje. Název pochází ze slov ail, což znamená česnek, a oli, což je provensálský výraz pro olej. Někteří historikové tvrdí, že její původ je v římské omáčce zvané aleatum, která se také připravovala z česneku a oleje. O omáčce podobné aïoli se poprvé zmiňuje Plinius Starší, římský prokurátor Tarragony, ve své encyklopedii Naturalis Historia z 1. století, kde popisuje česnek a jeho silné léčivé účinky. V Provenci se omáčka připravuje z prvního česneku sezóny, který je poměrně jemný a nemá příliš výraznou chuť. Ačkoli byla omáčka původně určena k treskám, hodí se také ke škrobnaté zelenině, masu, studeným salátům a vejcím a obvykle se podává při pokojové teplotě.