Vína k omáčce Espagnole

Jedna z pěti základních omáček Augusta Escoffiera, tzv. espagnole, je hnědá omáčka, která se obvykle připravuje z hnědého (hovězího nebo telecího) vývaru, másla a mouky. Podle osobních preferencí se do omáčky může přidat slanina, šunka, rajčata, cibule, bobkový list, červené víno, česnek a celer. Tradičně se podává k červenému masu. Přestože je její název odvozen od francouzského výrazu pro španělštinu, nemá jasný španělský původ. Jako obvykle existuje řada teorií o jejím původu. Jedna z nich říká, že manželka Ludvíka XIII. upravila hnědou omáčku tak, že do ní přidala rajčata - typickou španělskou přísadu. Jiná tvrdí, že za její název může barva omáčky, protože Francouzi si tmavě zbarvenou omáčku espagnole spojovali se stereotypní představou Španěla. Bez ohledu na svůj původ je espagnole velmi univerzální omáčka, která je výchozím bodem pro mnoho dalších druhů omáček, jako je sauce Africaine, Bigarade, Chasseur a demi-glace.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem