Vína k Paelle
Paella, která je všeobecně považována za nejoblíbenější španělský pokrm, je specialita připravovaná z jednoho hrnce, jejímž základem je rýže s příchutí šafránu a dalšími ingrediencemi může být maso, mořské plody nebo zelenina. Ačkoli paella pochází z Valencie, kde se připravovala ze sezónní zeleniny, drůbeže, králíka a šneků, v současném Španělsku se tento název používá pro všechny pokrmy z rýže připravované v paellera nebo paella - tradiční mělké pánvi, která se používá k vaření i servírování. Paella má skromný původ - pravděpodobně vznikla v okolí laguny Albufera, oblasti známé svými rýžovými poli a divokou přírodou, kde se připravovala z místních surovin. O přesném složení paelly se dlouho vedly spory, ale všichni se shodují, že každá paella by měla mít jemnou šafránovou příchuť. Dalším zásadním prvkem je socorrat, křupavá spodní vrstva a povinná závěrečná úprava každé paelly. Protože se paella připravuje v široké a mělké pánvi, rýže se rovnoměrně uvaří v tenké vrstvě, což umožní, aby zrnka zkaramelizovala a stala se křupavými. Socorrat je tak důležitým prvkem, že je dokonce jednou z kategorií na valencijské soutěži v přípravě paelly. Tuto španělskou klasiku, která se vždy podává na pánvi, najdete všude v zemi v nekonečném množství kombinací. Je třeba poznamenat, že moderní restaurační interpretace jsou často masově vyráběné a mohou se výrazně lišit od autentických verzí, které vyžadují čas a zručnost. Tradičně se paelly připravují na otevřeném ohni a nejčastěji se používá pomerančové dřevo. Nevíte-li s jakými víny párovat paellu - nevadí, připravili jsme je pro vás...