Vína k palačinkám
Crêpes - tyto tenké palačinky se připravují z pšeničné mouky a pocházejí z francouzské Bretaně. Přestože jsou francouzským základním a národním jídlem, jsou crêpes tak oblíbené, že se od přelomu 19. a 20. století, kdy se bílá pšeničná mouka stala dostupnou, rozšířily po celém světě. Tyto lahodné pochoutky se připravují z mouky, vajec, mléka a másla vyšlehaného do řídkého těsta, které se pak nalije na palačinkovou pánev a usmaží. Tradice spočívá v tom, že se při pečení obracejí ve vzduchu, a říká se, že pokud je na pánvi chytíte, bude vaše rodina po zbytek roku dobře zajištěna. Slovo crêpe je odvozeno z latinského kořene crispa, což znamená sražený. Crêpes jsou jedním z nejznámějších francouzských dezertů a běžně se plní různými sladkými náplněmi, jako je džem, čokoláda, lesní plody nebo šlehačka. Mohou být také plněny slanými přísadami, jako je šunka, uzeniny, sýr, špenát, vejce nebo houby. Tyto lahodné palačinky se jedí teplé nebo studené a najdete je po celé Francii i mimo ni.