Vína k Panna Cottě
Tento jemně nastavený pudink nevyžaduje téměř žádnou námahu, přesto je úžasný! Přestože se panna cotta (doslova vařený krém) až do 60. let 20. století v italských kuchařkách neuváděla, dnes je považována za tradiční piemontský dezert a původní recept vyžaduje pouze plnotučnou smetanu, cukr, vanilku a želatinu. Když je panna cotta dokonale připravená a správně vychlazená, je hedvábně hladká, lahodně krémová a má jemné chvění. Chcete-li tento lahodný dezert připravit v trochu lehčí verzi, použijte místo tučné smetany půl na půl nebo ji jednoduše zřeďte mlékem. Podle Anny Del Conte, známé spisovatelky a přední osobnosti italské kuchyně, se klasická piemontská panna cotta podává samotná nebo někdy doplněná o lískooříškové sušenky Brutti ma buoni, zatímco verze panna cotty z údolí Valle d'Aosta je ochucená trochou broskvové vody a ozdobená coulis z červených bobulí. V jiných částech Itálie se panna cotta často ochucuje rumem nebo sladkým vínem Marsala a přelévá se velkorysou karamelovou omáčkou, která dokonale doplňuje svůdnou vůni vanilky. Fantazii se meze nekladou, variací tohoto elegantního dezertu je prakticky nekonečné množství a lze jej snadno přizpůsobit chuti každého.