Vína k Panzanelle
Panzanella je italský salát z kousků starého navlhčeného chleba s přídavkem rajčat, cibule nebo bazalky a zálivkou z octa a olivového oleje. Tento salát je specialitou Toskánska, kde se obvykle podává v létě a využívá čerstvou letní zeleninu, která je právě v sezóně. Panzanella může někdy obsahovat další přísady, jako jsou okurky, olivy a sýr. Předpokládá se, že panzanella byla vynalezena z nutnosti, aby se využily nepotřebné suroviny, jako je například starý chléb. Poprvé byl salát popsán v roce 1500 v básni slavného umělce a básníka Bronzina. Název pokrmu pochází ze dvou slov: pane, což znamená chléb, a zanella, což znamená polévková mísa. Někteří lidé však mají tendenci s tímto tvrzením nesouhlasit a tvrdí, že je odvozeno od slova panzana, což znamená jídlo. Bez ohledu na původ názvu zůstává panzanella klasickou toskánskou letní pochoutkou plnou čerstvých a chutných surovin.