Vína k Parmigiana di Melanzane
Jedná se o druh zapečeného zeleninového jídla, který se tradičně připravuje ze smažených nebo grilovaných plátků lilku, které jsou přelité rajčatovou omáčkou s bazalkovou příchutí a posypané jedním nebo více sýry, jako jsou mozzarella, pecorino Siciliano, scamorza a caciocavallo Silano. Navzdory všeobecnému přesvědčení nemá parmigiana nic společného se sýrem parmigiano Reggiano, přestože se používá v mnoha receptech, protože vytváří křupavější kůrku. Ve skutečnosti nemá ani žádnou spojitost s městem Parma. Název tohoto chutného letního pokrmu totiž údajně vychází z parmisciana, což je v sicilském dialektu slovo pro "permici", a často se uvádí, že toto slovo má kořeny v arabském badhnajan nebo tureckém patlıcan, což obojí znamená "lilek". Ačkoli lilek do Itálie přivezli Arabové již v 8. století, parmigiana, kterou známe dnes, mohla vzniknout na Sicílii přibližně v 16. století, kdy Španělé poprvé přivezli do Itálie rajčata z Nového světa. Později se lilkový nákyp rozšířil po celé zemi a v každém regionu se objevila jeho vlastní verze. Bez ohledu na svůj skutečný původ a mnoho různých variant klasického receptu zůstává parmigiana di melanzane nejlepším jihoitalským jídlem a dnes je jedním z nejoblíbenějších italských pokrmů.