Vína k Pasta alla Gricia

Stejně jako u mnoha jiných klasických italských jídel je i historie těstovin alla gricia nejasná a často sporná. Těstoviny alla gricia se někdy nazývají amatriciana bianca (doslova bílá amatriciana), což odráží společný kořen těchto dvou těstovinových pokrmů, ačkoli je známo, že gricia je starší než rajčatová omáčka amatriciana. Navíc se uvádí, že gricia pochází z Grisciana, malé vesničky nedaleko Amatrice, kde se zrodily špagety all'amatriciana. Tato dvě horská městečka ležící na vrcholcích Apeninského poloostrova mezi sousedními regiony Lazio a Abruzzo jsou odedávna známá jako domov polokočovných pastevců, kterým se často připisuje vynález této jednoduché omáčky. Při pastvě stád během dlouhých měsíců přesunu používali pastevci guanciale (sušené vepřové kýty) a pikantní sýr pecorino smíchaný s těstovinami k přípravě rychlých a skromných jídel, jako je cacio e unto (doslova sýr a sádlo), jak se kdysi říkalo omáčce gricia. Ani dnes není na seznamu ingrediencí nic jiného než guanciale, pecorino a černý pepř, což je víc než dost na to, aby vznikla božská chuť těstovin alla gricia, které se obvykle podávají s bucatini, špagetami nebo rigatoni.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem