Vína k pestu Genovese
Omáčka pocházející z italského města Janov. Její název pochází ze slova pestare, což znamená tlouct nebo drtit, což odkazuje na původní způsob výroby omáčky pomocí hmoždíře a tlouku. Říká se, že pesto pochází od starých Římanů, kteří jedli pastu zvanou moretum, která se vyráběla drcením ingrediencí, jako je sýr, bylinky a česnek. Toto pesto se obvykle používá s těstovinami, tradičně s trofie nebo trenette, ale někdy se může podávat také s nakrájenými rajčaty nebo vařenými bramborami. Pečlivě vybrané ingredience a trocha ruční práce jsou vše, co potřebujete pro dokonalé janovské pesto, voňavou a bohatou omáčku, která pochází z města Janov v italském regionu Ligurie. K přípravě pesta Genovese není zapotřebí žádné vaření a jediným nástrojem je tradiční mramorový hmoždíř s dřevěným tloučkem. Pesto Genovese se vyrábí z pouhých sedmi ingrediencí - nejprve se rozdrtí česnek a trochu soli, následují piniové oříšky, poté lístky bazalky a dva druhy italských sýrů - Parmigiano Reggiano a Pecorino. Příprava je zakončena postupným přidáváním olivového oleje, který spojí pastu dohromady. Pesto se nejčastěji podává s těstovinami, zejména s trofie nebo trenette: první z nich jsou stočené těstovinové válečky a druhé jsou dlouhé těstovinové proužky podobné linguinům. Italští kuchaři používají trik, že do pesta Genovese přidávají trochu škrobové vody, ve které se těstoviny vařily, protože díky tomu pesto na těstovinách ulpívá a zvýrazňuje jejich chuť. Nevíte-li s jakými víny párovat s janovským pestem - nevadí, připravili jsme je pro vás...