Vína k Phanaeng curry
Druh thajského kari, který se vyznačuje hustou konzistencí a slanou a sladkou arašídovou chutí. Skládá se z masa, které se dusí s kokosovým mlékem, kari pastou panang, listy limetky makrut, rybí omáčkou a palmovým cukrem. V kari phanaeng se obvykle používá hovězí, kuřecí, kachní nebo vepřové maso a pokrm tradičně neobsahuje žádnou zeleninu. Název pokrmu je odvozen od slova panang, což znamená kříž, což odkazuje na starobylý způsob přípravy kuřete se zkříženýma nohama ve vzpřímené poloze. Ačkoli je původ kari phanaeng poněkud nejasný, je často spojováno s malajským státem Penang, ale pro toto tvrzení existuje jen málo důkazů. Nejstarší známý recept se však nachází v knize Tam Raa Gap Khao od Maawma Sohma Jeena z roku 1890. Po dokončení se kari zdobí tence nakrájenými listy limetky makrut a plátky thajského chilli a může se přelít trochou kokosového mléka. Nevíte-li s jakými víny párovat phanaeng kari- nevadí, připravili jsme je pro vás...