Vína k pistáciovému pestu
Klíčovou složkou tohoto sicilského pesta jsou pistácie, nejlépe sladké, jasně zelené ořechy pistacchio verde di Bronte DOP, pocházející z oblasti kolem sicilského města Bronte. Při přípravě této omáčky se nesolené pistácie praží, dokud nejsou voňavé, a poté se kombinují s přísadami, jako je bazalka, česnek, citronová kůra, olivový olej, strouhaný sýr Parmigiano Reggiano nebo Pecorino, sůl a pepř. Omáčka se tradičně připravuje v hmoždíři a v některých verzích se pro vyváženější chuť přidávají jiné druhy ořechů, jako jsou mandle, piniové oříšky nebo vlašské ořechy, nebo se používají jiné aromatické bylinky, jako je máta, šalvěj nebo koriandr. V Itálii je pesto di pistacchio k dostání v obchodech již hotové a tradičně se podává s těstovinami fusilli a cherry rajčátky, ale lze ho konzumovat i s jinými druhy těstovin, jako jsou orecchiette nebo špagety. Tato sladká a aromatická omáčka je neuvěřitelně univerzální, často se podává s pečenou zeleninou nebo na bruschetty, sendviče, pizzy či saláty a běžně se používá na ryby nebo maso.