Vína k Pizze Napoletana
Nejsymboličtější italský kulinářský výtvor, pravá neapolská pizza, se připravuje jen z několika jednoduchých ingrediencí a pouze ve dvou variantách - marinara, základní neapolská pizza s rajčatovou omáčkou ochucenou česnekem a oreganem, a margherita, která je posypaná rajčaty, mozzarellou a čerstvými lístky bazalky, což je lahodná kombinace, jejíž barvy údajně představují italskou vlajku. Kůrka je ve spodní části velmi tenká a těsto se po stranách nafoukne, což má za následek vzdušnou kůrku, která by při správném pečení měla mít typické zuhelnatělé "leopardí skvrny". Původ tohoto kultovního neapolského pokrmu lze vysledovat až do počátku 17. století, kdy to, co dnes známe jako pizzu marinara, poprvé popsal italský kuchař, spisovatel a filozof Vincenzo Corrado ve svém pojednání o stravovacích zvyklostech obyvatel Neapole. Téměř o 200 let později, v roce 1889, přidal neapolský mistr pizzy Raffaele Esposito do směsi mozzarellu a vynalezl margheritu, která je dnes obecně označována za první moderní pizzu. Espositův výtvor, původně nazvaný la pizza tricolore, byl údajně vytvořen na počest a pojmenován po Margheritě Savojské, královně-konsence Italského království, která v té době navštívila Neapol. V roce 2010 byla pizza Napoletana jako jedna z celosvětově nejoblíbenějších italských potravin oficiálně uznána Evropskou unií a získala označení zaručená tradiční specialita.