Vína k Pljeskavici

Pljeskavica, srbské národní jídlo známé také jako srbský hamburger, je plochá kulatá placka z mletého hovězího, vepřového a telecího masa nebo jejich kombinace, do které se přidává vybrané koření, jako je paprika, sůl a pepř, a v některých případech také jemně mletá cibule a česnek. Jedná se o jednoduchý pokrm, který je obtížné zvládnout, protože při přípravě je nesmírně důležitý poměr masa a tuku. Chutná a šťavnatá pljeskavica pochází ze slova pljeskati, což znamená tleskat, protože tento pohyb se provádí při formování placiček, které se poté grilují z obou stran do kouřově hnědé barvy s typickými grilovacími stopami po obou stranách. Tradičně se pak maso vkládá do tlusté placky zvané lepinja, která je stejně důležitá jako maso - neměla by být příliš suchá, studená ani křehká, ale vlhká, pružná a teplá. Dokonalá pljeskavica by měla být šťavnatá, dokonale okořeněná a nejlépe doplněná kajmakem - bohatým, sraženým, mírně slaným místním smetanovým sýrem. Vedle kajmaku se k masu výborně hodí nadrobno nakrájená čerstvá cibule, paprika nebo nakládaná zelenina zvaná turšija, ale seznam možných dochucovadel je dlouhý, protože pljeskavica se velmi dobře kombinuje s velkým množstvím různých ingrediencí. Existují také dvě významné varianty pljeskavice: jedna se nazývá gurmánská pljeskavica a obsahuje vločky pálivé papriky, drobné kostičky sýra a kousky slaniny rozptýlené po celém mase, a druhá se nazývá plněná pljeskavica s plátky sýra, slaniny a někdy i šunky uvnitř masa.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem