Vína k polévce Gazpacho
Perfektním lékem na horké letní dny je gazpacho, studená polévka z drcených rajčat, nadrobno nakrájených okurek, cibule, papriky, krutonů, octa a olivového oleje. Tato polévka je pro strávníky na celém světě stejně známá jako paella a její osvěžující, chladivá a kyselá chuť podporuje španělskou kuchyni v její nejlepší podobě. Tento pokrm vznikl jako lehký oběd, který ženy nosily svým mužům na pole, aby je ochladily před horkým letním sluncem. Krátce poté se začal podávat na závěr velkých jídel, i když dnes je oblíbeným letním předkrmem. V celém Španělsku se vyskytuje řada druhů gazpacha, například gazpacho blanco (bílé gazpacho) nebo ajo blanco, specialita z Málagy, která se připravuje z česneku, chleba a mandlí a zdobí se zelenými hrozny. Jak se pokrm vyvíjel, začaly se do polévky přidávat nejrůznější přísady, například meloun a meloun. Bez ohledu na odrůdy mají všechny gazpacho polévky společné tři klíčové ingredience - chléb, ocet a olej. Nevíte-li s jakými víny párovat gazpacho - nevadí, připravili jsme je pro vás...