Vína k polévce Tom Kha Gai
Tom kha gai je vynikající thajské národní jídlo pocházející ze severu země a nesoucí vliv sousedního Laosu. Polévka, jejíž název v překladu znamená - vařená kuřecí polévka s galangalem, skládá se z kokosového mléka, kousků nebo kousků kuřete, galangalu (červenohnědé nebo růžové dřevnaté rostliny příbuzné zázvoru), citronové trávy, česneku, chilli papriček, listů kafírové limetky, rybí omáčky a hub shiitake. Pikantní, štiplavé, lehce nakyslé a květinové chutě galangalu zajímavě kontrastují se smetanovou chutí kokosového mléka a vytvářejí nádherně aromatický pokrm. Tom kha gai je vysoce výživná polévka a má skvělé léčivé vlastnosti, například schopnost zklidnit trávicí trakt. Protože je tento pokrm velmi oblíbený, existují i další verze polévky - vegetariánská, tofu, mořské plody a vepřová tom kha jsou jen některé z jejích variant. Tradičně se podává s rýží jako přílohou, ozdobená lístky koriandru a nakrájenými rajčaty. Nevíte-li s jakými víny párovat polévku tom kha gai - nevadí, připravili jsme je pro vás...