Vína k Pot au Feu
Tato francouzská klasika je zjednodušeně řečeno dušený pokrm z vařeného masa a zeleniny. Není to však tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pot-au-feu, francouzsky "hrnec na ohni", je jedním z nejstarších francouzských selských zimních jídel. Původně se připravovalo na otevřeném ohni z levných, podřadných kusů masa, zeleniny, jako jsou brambory, cibule, mrkev, pórek a tuřín, a dalších dostupných surovin. Výsledkem byl pikantní guláš, který pomáhal přečkat chladné období. Použití tvrdých kusů masa a nízká teplota vaření znamenaly dlouhou dobu vaření, aby bylo maso měkké, někdy i celý den. Pokrm se tradičně považuje za hotový, když vývar získá želatinovou strukturu. Jelikož se jedná o jeden z nejoblíbenějších pokrmů ve Francii, každý region má podle očekávání vlastní úpravu tohoto jídla, nicméně společným znakem všech je, že se nejprve podává vývar a teprve poté maso. Díky své nádherné vůni a šťavnatému, křehkému masu je porce pot-au-feu ve spojení se sklenkou suchého červeného vína autentickým zážitkem, který více než stojí za čas investovaný do jeho přípravy.