Vína k Pozole

Polévkový a aromatický mexický guláš, který se obvykle podává při zvláštních příležitostech a oslavách, jako jsou Vánoce, svatby nebo narozeniny. Jeho hlavní složkou je nixtamal neboli hominy - velká sušená kukuřičná zrna, která se předem vaří v alkalickém roztoku, aby změkla. Tento proces, známý jako nixtamalizace, způsobuje, že roztok je pěnivý, neboli potzolli v jazyce nahuatl, a odtud pochází název pozole. Mezi další přísady pokrmu patří různé bylinky, koření a maso, například vepřové, kuřecí, v závislosti na regionu. Mezi obvyklé přílohy patří salát, cibule, oregano, pepř, smažené tortilly a citron, takže si každý host může do pokrmu přidat něco podle svých preferencí. Tento pokrm má velmi neobvyklou historii - byl vynalezen již v předhispánských dobách a používal se při rituálních obětech, kdy se bohům obětovala kukuřice a kousky lidského masa. Po příchodu Španělů byl kanibalismus zakázán a oblíbeným masem se stalo vepřové, protože chutí připomínalo lidské maso. Mezoameričané věřili, že bohové stvořili lidi z masa (těsta z kukuřičné mouky), takže kukuřice hominy v pokrmu zůstala. Pozole se může podávat v červeném, bílém nebo zeleném vývaru, který symbolizuje barvy mexické vlajky. Je také známým a oblíbeným lékem na kocovinu, zejména v restauracích zvaných pozolerías, které se na něj specializují. Ve státě Guerrero je pozole obzvláště oblíbené - v současné době existují v tomto mexickém státě čtyři varianty pozole.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem