Vína k profiterolkám
Toto listové těsto v čokoládě se plní šlehačkou, pudinkem, cukrářským krémem nebo vanilkovou zmrzlinou. O původu tohoto dezertu existuje mnoho teorií, ale nejpravděpodobnější je, že pochází ze 13. století, kdy kuchaři, kteří jako první vytvořili listové těsto ve Francii a jižním Německu, je začali plnit slanými sýrovými směsmi a bylinkami. Následovaly sladké verze tohoto pokrmu a v 17. století se malým moučníkům začalo říkat choux (doslova zelí), protože moučníky vizuálně připomínaly hlávky zelí. V polovině 19. století se ve Francii a Anglii začaly nazývat profiteroles - zdobily se do podoby labutí nebo pyramid a často se podávaly k dezertnímu vínu, čaji nebo kávě. Bez ohledu na nejasný původ tohoto pečiva stačí jedno sousto, abyste si zodpověděli jedinou otázku - ano, jsou vynikající.