Vína k Raclette de Savoie
Raclette de Savoie je starobylý horský sýr, který se vyskytuje ve francouzském regionu Savoie a švýcarském kantonu Valais. Jeho název je odvozen od slova racler, což znamená škrábat, což popisuje způsob krájení tohoto sýra místními obyvateli. Raclette je poloměkký sýr z kravského mléka, nepasterizovaný, s tmavě béžovou mírně lepkavou kůrkou a světle žlutou hmotou. Má příjemnou chuť, ale obzvlášť chutný je, když se zahřeje před ohněm nebo pod rozpáleným grilem a teprve tehdy se zintenzivní jeho plné aroma. Tradičně se velký sýr rozkrojil napůl a opřel se o kámen proti otevřenému ohni. Vnější vrstva pružného vnitřku se nechala postupně zahřívat, a když se začala vlnit a měnit barvu, lidé v horkém rozpouštějícím se sýru udusili pečené brambory. Sytá a oříšková vůně sýra je dokonalým partnerem brambor, ale dobře se hodí i k vařenému a uzenému masu. Dnes lze tento tradiční pokrm vytvořit tak, že se plátky sýra ohřejí pod grilem a podávají se s čajem jako ve Valais nebo s bílým vínem.