Vína k rakům

Račí maso má dlouhou historii na českých stolech a bylo oblíbeným jídlem jak mezi chudšími, tak bohatšími vrstvami společnosti. Nyní se vrací trend konzumace tohoto exkluzivního a jemného masa, které se způsobem přípravy "a lá nage" stává i gastronomickým lákadlem. Ohledně lovu a konzumace raků v České republice neexistuje úplně jasná osvěta a informace, a mnoho lidí, včetně rybářů, má nesprávné představy o tom, že rak je chráněným živočichem. Realita je ale taková, že možnosti pro lov a konzumaci raků existují. Současná situace kolem raků na našem území je složitá. Původní druhy raků jsou na pokraji vyhynutí kvůli zhoršené kvalitě vod, úpravám vodních toků a račímu moru. Naopak se v naší přírodě rozšířili zavlečení raci, kteří jsou odolní vůči račímu moru, ale jsou přenašeči tohoto onemocnění, které decimuje naše původní druhy raků. Lov původních druhů raků, jako je raka říčního, raka kamenáče a raka bahenního, je zakázán a jejich přemisťování také není povoleno. Naopak rak pruhovaný a rak signální, kteří byli zavlečeni z jiných oblastí, se na některých místech přemnožili, což škodí našim původním druhům raků. Historicky byli raci běžnou součástí české kuchyně a v minulosti se často objevovali na šlechtických hostinách. Staré kuchařky i zápisy z doby šlechtictví dokládají jejich oblíbenost.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem