Vína k rakům
Račí maso má dlouhou historii na českých stolech a bylo oblíbeným jídlem jak mezi chudšími, tak bohatšími vrstvami společnosti. Nyní se vrací trend konzumace tohoto exkluzivního a jemného masa, které se způsobem přípravy "a lá nage" stává i gastronomickým lákadlem. Ohledně lovu a konzumace raků v České republice neexistuje úplně jasná osvěta a informace, a mnoho lidí, včetně rybářů, má nesprávné představy o tom, že rak je chráněným živočichem. Realita je ale taková, že možnosti pro lov a konzumaci raků existují. Současná situace kolem raků na našem území je složitá. Původní druhy raků jsou na pokraji vyhynutí kvůli zhoršené kvalitě vod, úpravám vodních toků a račímu moru. Naopak se v naší přírodě rozšířili zavlečení raci, kteří jsou odolní vůči račímu moru, ale jsou přenašeči tohoto onemocnění, které decimuje naše původní druhy raků. Lov původních druhů raků, jako je raka říčního, raka kamenáče a raka bahenního, je zakázán a jejich přemisťování také není povoleno. Naopak rak pruhovaný a rak signální, kteří byli zavlečeni z jiných oblastí, se na některých místech přemnožili, což škodí našim původním druhům raků. Historicky byli raci běžnou součástí české kuchyně a v minulosti se často objevovali na šlechtických hostinách. Staré kuchařky i zápisy z doby šlechtictví dokládají jejich oblíbenost.