Vína k ratatouille
Toto barevné provensálské zeleninové ragú se tradičně připravuje z jednoduchých a snadno dostupných surovin: cukety, lilku, zelené a červené papriky, rajčat, cibule, česneku a petržele. Název ratatouille pochází ze starého okcitánského slova ratatolha a francouzského slova touiller, což znamená hodit nebo zamíchat, a odkazuje na proces vaření, při kterém se ingredience nejprve dusí odděleně - dochucené solí, pepřem a olivovým olejem - a poté se smíchají a promíchají v živou zeleninovou směs. Ačkoli se ratatouille více prosadilo až ve 30. letech 20. století, v 80. letech se stalo hvězdou každé večeře. Ratatouille si můžete vychutnat samotné, podávané teplé nebo studené, s opečeným česnekovým chlebem, nebo jako přílohu k pečeným či grilovaným masům, zejména k jehněčímu a kuřecímu.