Vína k řecké kuchyni
Řecká kuchyně patří do středozemního regionu a klade důraz na čerstvé suroviny, bylinky, zeleninu, olivový olej a jednoduchost pokrmů. Využívá se masa z koz, ovcí a skotu. V antickém Řecku hrály obilniny hlavní roli v podobě kaší a placek, zatímco ryby, zelenina a ovoce byly nazývány "opson". Olivy byly natolik důležité, že za poškození olivovníku hrozil trest smrti. Mezi oblíbené dochucovadla patřila omáčka "garon", vyrobená z nasoleného rybího masa. Řecká kuchyně se postupem času obohatila o koření z Orientu. Současná řecká kuchyně je lehká a aromatická díky použití bylin a čerstvých surovin. Mezi typická jídla patří "mezedes" - drobné chuťovky, které se konzumují k vínu. Řekové stolují v početných společnostech a často venku. Jídla jsou často kombinací masa a sladkých surovin jako je skořice nebo rozinky. Moučníky jsou sladké a často obsahují med a ořechy. Oblíbenými nápoji jsou víno, pivo a silná, sladká káva. Kuchyně Řecka se liší podle regionů. V severní části je oblíbená zvěřina, na pobřeží se konzumují ryby a mořské plody. Řecké ostrovy, jako Kréta a Kypr, mají své vlastní speciality, jako je celozrnné pečivo "paximadi" nebo bylinkový sýr "halloumi". Řecká kuchyně je nejen o jídle, ale také o společnosti a životním stylu, který zahrnuje tradiční pokrmy, stolování venku a sdílení chutí s ostatními.