Vína k remuládě
Nejjednodušší verze této francouzské omáčky není nic jiného než základ z majonézy smíchané s bylinkami, kapary, okurkami a několika kapkami sardelového oleje. Předpokládá se, že slovo rémoulade vzniklo ze slova remolat, což je výraz pro "křen" v dialektu, kterým se mluví ve francouzském regionu Pikardie, protože původní verze omáčky se možná připravovala z tohoto pikantního kořene. Ve Francii je rémoulade nejznámější jako zálivka pro céleri rémoulade, jednoduchý salát z kořenového celeru nakrájeného na plátky. Původně se podávala jako omáčka k masitým pokrmům, dnes ji však mnohem častěji najdeme vedle ryb. Regionální varianta této omáčky se hojně používá v louisianské kreolské kuchyni. Známým pokrmem s použitím omáčky je krevetová remuláda z restaurace Arnaud's ve Francouzské čtvrti v New Orleans, kde se omáčka míchá s křenem, pikantní kreolskou hořčicí a nakrájenými celerovými srdíčky.