Vína k Ricottě Romana
Ricotta Romana je čerstvý mléčný výrobek ze syrovátky z ovčího mléka získaného od zvířat z oblasti Lazio, která se pasou nebo krmí pící rostoucí v této oblasti. Pastviny a travní porosty jsou pro ovce jedinou potravou a jsou důvodem sladké chuti syrovátky. Na počátku roku 1900 byla jediným zdrojem potravy pro pastevce ovcí, kteří ji vyráběli. Zvláštní strava ovcí, která se skládá především z typických pastvin a pastvin v zeměpisné oblasti produkce, ovlivňuje množství laktózy v mléčné syrovátce (nejméně 3,55 %). Tato vlastnost dodává sýru "Ricotta Romana" nasládlou chuť, která ho odlišuje. Ricotta Romana se vyrábí tradičními postupy: syrovátka se zahřeje na 90 °C a lehce se promíchá, aby se srážela na malé vločky. Vločky se sbírají a ukládají do tradičních kuželovitých nádob zvaných fuscelle - my bychom řekli normálně fusakle. Ricotta Romana je bílá, hrudkovitá a má charakteristickou sladkou a mléčnou chuť. Sýr se může konzumovat samostatně nebo se používá jako přísada při přípravě různých pokrmů. Doporučuje se zejména kombinace s žitným nebo koprovým chlebem.