Vína k ropušnici
Ropušnice obecná, obývá mořské dno ve hloubkách od 20 do 200 metrů nad skalnatými nebo kamenitými podložími. Je rozšířená v Atlantském oceánu od Britských ostrovů po Kapverdy a Azory a také v blízkosti Senegalu a ve Středozemním moři. Během dne se tato dravá ryba zdržuje na dně a za soumraku a v noci se vydává na lov menších ryb, korýšů a měkkýšů. Její lovecká strategie spočívá v číhání a napadení kořisti z blízka. Ropušnice obecná je známa svou jedovatou ploutví, a proto se často prodává bez ní. Odstranění jedovaté ploutve vyžaduje zvláštní opatrnost, protože kontakt s jedem způsobuje velmi bolestivé a dlouhotrvající otoky. Setkání s živou ropušnicí je nebezpečné, zejména pro potápěče. Při tepelné úpravě se jedovatý efekt zneškodní. Ryba má pevné bílé maso, které je nejchutnější u menších jedinců. V prodeji je často k dostání čerstvé. Ropušnice je oblíbenou složkou tradičních středomořských polévek, jako je například francouzská rybí polévka bouillabaisse. Může být připravována celá nebo jako filety. Nejlépe jí svědčí šetrné dušení, ale lze ji také péct celou nebo grilovat.