Vína k Rösti
Rösti je jednoduché, máslové a voňavé národní jídlo Švýcarska, bramborová placka s křupavou krustou a lákavou zlatavou barvou. Je skvělou přílohou k tradičním švýcarským pochoutkám, jako jsou leberspiesschen (grilovaná telecí játra obalená ve slanině a šalvěji) nebo émincé de veau. Brambory na rösti se uvaří, oloupou, zchladí, nastrouhají na dlouhé proužky a osmaží na másle, oleji, soli a případně na troše slaniny. Poté se pokrm nakrájí na klínky a podává se hladovým konzumentům. Do pokrmu se mohou přidat bylinky, cibule, šunka nebo strouhaný sýr, aby se zvýraznila jeho chuť. Rösti původně konzumovali k snídani zemědělci ze švýcarského kantonu Bern, ale dnes je to oblíbená příloha s mnoha obměnami. Například bernské rösti se připravuje se slaninou,valais rösti s plátky rajčat a sýrem raclette, zatímco basilejské rösti je směs brambor a nakrájené cibule v poměru 1:1. Na rozdíl od bernského rösti se v tomto případě jedná o směs brambor a cibule. Nevíte-li s jakými víny párovat rösti - nevadí, připravili jsme je pro vás...