Vína k ruské kuchyni
Ruská kuchyně je známá svou bohatostí a rozmanitostí. Její základy byly položeny venkovským obyvatelstvem žijícím v náročných podmínkách. Mezi základní potraviny patřily brambory, chléb, zelí, cibule a okurky. K těmto potravinám si venkované přidávali kysanou smetanu, kopřivy a petržel. Na zimu si nakládali zeleninu a vařili džemy z ovoce. Kromě toho byla důležitá úroda žita, pšenice, ječmene a prosa, které sloužily jako základ pro pečivo, lívance, kvas, pivo a vodka. Ruská kuchyně byla ovlivněna i kontaktem s jinými zeměmi, jako Kavkazem, Persií a Osmanskou říší. Toto mělo za následek nádech Orientu v ruských jídlech. V 13. století byly do ruské kuchyně přineseny speciální postupy pro grilování masa a výrobu zákysu od Mongolů a Tatarů. Během 18. a 19. století byla ruská kuchyně ovlivněna francouzskou kuchyní, zejména za vlády cara Petra I. V té době byli do Ruska přivedeni francouzští, němečtí a angličtí kuchaři, kteří zavedli moderní zpracování potravin, nové recepty a západní stolování. Díky nim se ruská kuchyně stala lehčí a vytříbenější.