Vína k Šakšuce
Shakshouka je lahodná kombinace vajec pošírovaných v pikantní rajčatové omáčce. Ačkoli má pokrm neobvyklý název, je jednoduchý a snadno se připravuje. Obvykle se připravuje na pánvi, ve které se vaří cibule, rajčata a koření, dokud se nevytvoří lahodná rajčatová omáčka. Vejce se pak přidají přímo do rajčatové omáčky a vaří se, dokud nejsou hotová. Do pokrmu lze přidat také klobásu Merguez. Předpokládá se, že shakshouka pochází z Tuniska, ale pokrm je známý a běžně se jí také v celé severní Africe a na Blízkém východě. Téměř každý region si vytvořil svou osobitou variantu shakshouky: v Egyptě se vejce obvykle míchají a podávají v sendviči a v Izraeli se často podávají se slaným sýrem feta navrchu. Konzistence omáčky a vajec je také různá - omáčka může být řidší nebo hustší, zatímco vejce mohou být zcela pevná nebo měkká. Pro dosažení výživnějšího pokrmu lze do jídla přidat maso, nejčastěji klobásy. Šakšuka se hodí k jakémukoli dennímu jídlu a obvykle se podává teplá nebo syčící horká, s chlebem jako přílohou. Protože je tento pokrm finančně nenáročný, jednoduchý a snadno se připravuje, získal si v poslední době oblibu jak v Evropě, tak v Severní Americe. Nevíte-li s jakými víny párovat šakšuku - nevadí, připravili jsme je pro vás...