Vína k salátu Niçoise
Tradiční salát Niçoise pochází z Nice ve francouzském regionu Provence a je skutečným národním pokladem. Je chutný a pestrý, může se podávat samostatně jako hlavní jídlo, ale častěji se používá jako příloha k různým masovým nebo rybím pokrmům. Skládá se z čerstvých rajčat, ančoviček, černých oliv, kaparů, fazolí a kapky citronové šťávy. Salát se obvykle dochucuje tradičním provensálským kořením z olivového oleje, česneku a bazalky. Pravý salát Niçoise by se měl vždy připravovat z nejčerstvější možné syrové zeleniny na znamení úcty ke kvalitě a chuti místních surovin. Nejlépe z ranního trhu. Oblíbený jako letní oběd se rozšířil po celém světě a v průběhu času vzniklo mnoho jeho variant, z nichž některé nahrazují fazole artyčoky nebo do původního receptu přidávají tuňáka, vařená vejce, salát a brambory. Ať už se jedná o jakékoliv varianty, vždy by měly odrážet slunečnou, barevnou a živou atmosféru Nice. Nevíte-li s jakými víny párovat salát Niçoise - nevadí, připravili jsme je pro vás...