Vína k salátu Olivier
Olivier salát je ruský salát s různými přísadami, ale obvykle se připravuje z nakrájené zeleniny, masa a majonézy. Mezi hlavní ingredience patří na kostičky nakrájené brambory, zelenina, vejce, kuřecí maso nebo šunka. Tento salát je jedním z nejdůležitějších předkrmů na novoročních salátových bufetech v Rusku i v některých dalších zemích bývalého SSSR. Originál vynalezl v 60. letech 19. století Lucien Olivier, šéfkuchař oblíbené moskevské restaurace L'Hermitage. Olivier recept střežil až do své smrti, ale předpokládá se, že recept ukradl jeden ze zaměstnanců, který kuchaře pozoroval při práci, a tak se salát vyrábí dodnes. Jiná teorie říká, že recept na nový salát Olivier vytvořil jeden ze zákazníků restaurace, který chtěl salát udržet při životě i po smrti šéfkuchaře. Olivierův salát, jak ho známe dnes, se původní verzi vůbec nepodobá, protože se nazýval majonéza z divokých ptáků a vyráběl se z gurmánských ingrediencí, jako je černý kaviár, kapary, slepice a račí ocásky.
Postupem času se salát vyvíjel a většina gurmánských ingrediencí byla nahrazena běžnějšími, jako je hrášek, kuře, šunka a okurky. Dnes je variací nepřeberné množství, ale většina ruských kuchařů se shoduje na jednom: přidávat do Oliviera mrkev je kacířství. Zajímavé je, že salátu Olivier se někdy říká také ruský salát, zatímco bezmasé verzi se říká francouzský salát nebo francouzka salata, pravděpodobně kvůli francouzskému jménu jeho tvůrce. Španělská verze je známá jako ensaladilla rusa. Ve Španělsku je natolik oblíbený, že je důležitou součástí španělské gastronomie a také základem škol a letních táborů po celé zemi. Ensaladilla rusa je také jedním z nejoblíbenějších španělských tapas - v některých případech je dokonce podávána zdarma, pokud si k ní objednáte pivo. Existuje také piemontská insalata russa, která se obvykle konzumuje jako předkrm a má mnoho variant, takže salát může obsahovat i takové přísady, jako je nakládaný květák, ančovičky a tuňák. Zajímavé je, že v italské obci Carrù je tuňák povinnou součástí salátu.