Vína k salse Pico de Gallo
Na rozdíl od většiny ostatních druhů salsy má pico de gallo pevnou konzistenci a vyrábí se z kombinace koriandru, cibule, rajčat a pálivých papriček, jako jsou serranos nebo jalapeños. Pico de gallo je velmi oblíbené díky své výrazné chuti a skutečnosti, že proces přípravy je poměrně jednoduchý: ingredience se pouze nakrájí, ochutí a smíchají a salsa je připravena k podávání. Její název znamená kohoutí zobák, ale původ názvu zůstává záhadou. Existuje však několik zajímavých teorií o původu jejího názvu. Někteří se domnívají, že pokrm dostal svůj název proto, že se salsa konzumovala palcem a ukazováčkem, což připomíná žihadlo kohoutího zobáku. Jiní tvrdí, že název je odvozen od barvy salsy, která připomíná kohoutí peří. Třetí teorie říká, že je to proto, že ingredience jsou nakrájeny na stejnou velikost jako potrava kohouta. Ať už je původ názvu jakýkoli, pico de gallo přináší svěžest a chuť mnoha masovým, rybím a vaječným pokrmům nebo tradičním mexickým jídlům, jako jsou tacos, nachos a quesadillas.