Vína k Saltimbocce
Tento pokrm je jedním z nejtradičnějších římských jídel a má hluboké kořeny v regionální kuchyni. Název této italské klasiky pochází ze slova salti in bocca, což znamená, že doslova "skočí do úst", což je přesně to, co chutě saltimbocca dělají. Pokrm se skládá z křehkých, na pánvi smažených telecích řízků, které jsou obalené v italské šunce, ochucené čerstvou šalvějí a poté dušené na bílém víně. Přestože původní recept na saltimboccu je údajně starý několik století, první písemná stopa po tomto pokrmu byla nalezena v kuchařce Pellegrina Artusiho La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene z roku 1891, v níž tvrdí, že si na tomto proslulém jídle pochutnal v římské trattorii Le Venete. Často se však uvádí, že saltimbocca alla Romana nevznikla v Římě, ale v Brescii, lombardském městě ležícím na úpatí Alp, kde se od počátku 19. století připravuje téměř totožný pokrm nazvaný saltimbocca alla Bresciana. Bez ohledu na svůj skutečný původ je dnes saltimbocca jedním z nejoblíbenějších římských hlavních chodů a obvykle se podává s přílohou ze zelené zeleniny, jako je piselli alla Romana, zelený hrášek na římský způsob. Nevíte-li s jakými víny párovat saltimboccu - nevadí, připravili jsme je pro vás...