Vína k Sarawak Laksa
Malajská polévka blízce příbuzná ostatním druhům laksy, se vyznačuje jemnou chutí. Skládá se z aromatického kuřecího nebo krevetového vývaru, který je ochucený hustou pastou laksa, jež někdy obsahuje více než dvacet různých přísad, a je doplněna nudlemi vermicelli, rozdrobenou omeletou, vařenými krevetami a rozdrobeným kuřecím masem. Jako příloha se tradičně podává pikantní sambal a limetka. Původ sarawakské laksy je stále nejasný, ale předpokládá se, že se pokrm objevil, když Goh Lik Teck začal v roce 1945 nabízet svůj nudlový pokrm podél ulice Carpenter Street v Kuchingu. Podle všeobecného přesvědčení zpopularizovala hustou pastu používanou v pokrmu rodina Tanů z Kuchingu někdy mezi 60. a 70. lety 20. století. Tan Yong Him experimentoval s bylinkami a kořením, aby vytvořil základní pastu, kterou později distribuoval pod značkou Swallow. Výrobek brzy převzalo mnoho prodejců, kteří pak zařadili sarawackou laksu do svých jídelních lístků. Dnes je laksa charakteristickým pokrmem Sarawaku a města Kuching.