Vína k Sarmě
Sarma je jedním ze základních pokrmů tradiční turecké kuchyně a skládá se z náplně, která je těsně obklopena listy nebo listovou zeleninou. Existuje mnoho verzí tohoto pokrmu, ale směs obvykle kombinuje přísady, jako je mleté maso, rýže nebo bulgur, různé bylinky, koření, červená paprika, mletý sumac nebo rajčatová omáčka, zatímco typický obal obvykle obsahuje listy vinné révy, zelí nebo kysaného zelí nebo různé druhy listové zeleniny, jako je zelený salát a švýcarský mangold. Sarma má své kořeny v Osmanské říši a tradičně se konzumuje také na Balkáně, v zemích střední Evropy, na jižním Kavkaze a na Blízkém východě. Ačkoli se sarma běžně připravuje jako sytý oběd nebo večeře (obvykle v zimním období), často se připravuje i při zvláštních příležitostech a svátcích. K pokrmu se obvykle podává obyčejný jogurt, bramborová kaše a křupavý chléb jako příloha.