Vína k Šavarmě

Marinovaná a na rožni pečená šawarma je lahodná blízkovýchodní masová pochoutka, jejíž původ sahá až do dob Osmanské říše a jejíž název pochází z arabské výslovnosti tureckého slova çevirme (otáčet, otáčení) a odkazuje na otáčející se špíz, na kterém se maso připravuje. Šawarmy se připravují buď z jehněčího, krůtího, kuřecího, hovězího masa, nebo ze směsi různých druhů masa, které se hodiny pomalu vaří a opéká ve vlastní šťávě a tuku, čímž získá nesrovnatelnou šťavnatost, ale skutečné tajemství dokonalé šawarmy spočívá v marinádě. V závislosti na druhu masa se musí marinovat nejméně jeden den, nejlépe dva, zejména v případě hovězího masa. Tyto marinády jsou buď jogurtové, nebo octové a obvykle obsahují koření a ochucovadla, jako je skořice, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, černý pepř, nové koření, sušená limetka, pálivá paprika, česnek, zázvor, citron, bobkový list a někdy i plátky pomeranče. Šawarma se tradičně podává buď samostatně, nebo se podává zabalená v teplém chlebu, jako je pita nebo lavaš. Od tureckého döner kebabu, řeckého gyrosu nebo jiných podobných jídel se však liší množstvím příloh a koření. Například izraelské šawarmy se obvykle polévají tahini a dodávají se s velkorysou porcí humusu a nakládanými plátky manga, zatímco v jiných zemích se šawarma často doplňuje česnekovou majonézou nebo pikantní česnekovou omáčkou toumaia, čerstvou i nakládanou zeleninou, saláty jako tabbouleh nebo fattoush a omáčkou amba - pikantním dipem z chilli a nakládaného manga. Šawarma, která byla kdysi běžným základem blízkovýchodních dělníků, se dnes stala nejlepším arabským pouličním jídlem, které lze najít nejen v Arábii a Levantě, ale prakticky v každém koutě světa.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem