Vína k segedínskému guláši
Segedínský guláš, někdy nazývaný zkráceně segedín, patří mezi známé druhy gulášů. Název pravděpodobně pochází z maďarského "Székely gulyás" (sikulský guláš). Tento pokrm se vaří z vepřového masa, obvykle z libového vykostěného bůčku nebo plecka, a důležitou složkou je kysané bílé zelí. K přípravě se používá také cibule, olej nebo sádlo, mletá sladká červená paprika, sůl, černý pepř, bobkový list (údajně proti nadýmání) a pro zjemnění se přidává smetana. Jako příloha se podává houskový nebo kynutý knedlík. V Maďarsku je tento guláš znám pod názvy "Székelygulyás" a "Székelykáposzta". Slovo "székely" (sikul) označuje historické obyvatelstvo oblasti Erdély nebo Székelyföld (Sikulsko), která dnes spadá do Rumunska, ale historicky byla součástí Velkého Maďarska. Klasické suroviny používané v Sedmihradsku zahrnují brambory, kukuřici a zelí, z kysaného zelí se vyrábí právě segedínský guláš. V Maďarsku se tento guláš podává s chlebem a základem je vepřový perkelt, šlehaná smetana a kysané zelí.