Vína k sepiím

Sépie obecná, také známá jako cuttlefish, je hlavonožec s měkčím masem než chobotnice. Nejčastěji se vyskytuje ve Středozemním moři a ve východních částech Atlantického oceánu od Maroka po Norsko. Tento dravec většinu života tráví na mořském dně, kde se dokáže zahrabat do písku a maskovat se pomocí něj. Když je ohrožen, vypouští hustou inkoustovou barvu, která mu pomáhá uniknout před útočníkem. Hlavonožci, mezi něž patří i sépie, se řadí na nejvyšší příčku vyspělosti v rámci zoologického kmene měkkýšů. Mají dobře vyvinutý zrak a vyspělý mozek skrytý v chrupavčité schránce. Sépie jsou dravci s tvrdými zobákovitými čelistmi, kteří konzumují kraby a další mořské živočichy, včetně krunýřů a skořápek. Sépie, spolu s dalšími desetiramenatci, mají osm kratších a dvě výrazně delší chapadla, která jsou vybavena čtyřmi řadami přísavek. Tyto chapadla jsou obvykle stočená, ale rychle se rozvinou, když se objeví kořist. Ačkoli sépie patří mezi měkkýše, mají pod hřbetem vápnitý útvar známý jako sépiová kost. Jejich tělo je zploštělé a oválné, s tmavým pruhováním na hřbetě a světlým břichem. Dorůstají až do délky 65 cm, zahrnující i délku jejich chapadel. Konzumace sépie zahrnuje maso z pláště, ramen a chapadel. Čím menší je sépie, tím je její maso křehčí. Větší exempláře se podobně jako chobotnice naklepávají, aby změklo. Sépie se mohou připravovat různými způsoby, jako je grilování a smažení (při rychlé úpravě při vysoké teplotě, aby se maso neztvrdlo) nebo dušení a pečení s nádivkou v troubě. Inkoust, který sépie vypouští, je oblíbeným potravinářským barvivem s pozoruhodnou chutí a schopností zahustit omáčky a polévky. Je také využíván například u těstovin.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem