Vína k Shio ramenu
Shio ramen se vyznačuje použitím soli jako hlavního koření ve vývaru a je jednou ze čtyř hlavních kategorií ramenů založených na chuti. Stejně jako ostatní druhy ramenu kombinuje tři klíčové prvky: aromatický vývar, nudle a různé přílohy. Ačkoli se občas přidává vepřové maso, většina verzí používá vývar z mořských plodů nebo kuřecího masa, z něhož vzniká lehká, čirá polévka s výraznou slanou chutí. Vývar se obvykle kombinuje s rovnými tenkými nudlemi a doplňuje se vepřovým bůčkem v japonském stylu zvaným chashu, šalvějí, vejci uvařenými natvrdo a mořskými řasami wakame. Vzhledem k tomu, že sůl je nejstarším známým kořením používaným v ramenu, je shio považováno za nejstarší verzi ramenu, a ačkoli pro to neexistují žádné pádné důkazy, mnozí se domnívají, že bylo vynalezeno v Hakodate, kde je dodnes převládající variantou ramenu.