Vína k Shoyu ramenu
Ramen na bázi sójové omáčky shoyu je jednou ze čtyř hlavních skupin ramenů - nudlových pokrmů, které jsou chváleny pro svou vynikající chuť. Nudle, vývar a různé přílohy jsou tři základní prvky každé misky ramenu. Tmavá a slaná polévka je to, co odlišuje shoyu od ostatních druhů. Obvykle se používá masový vývar nebo vývar z mořských plodů, který se mísí s voňavou kombinací vývaru kombu a sójové omáčky. Do ramenu shoyu se obvykle používají čerstvé kudrnaté pšeničné nudle. Vaří se zvlášť, podávají se v misce a zalévají se bohatým vývarem. Standardním kořením podávaným na ramenu jsou nejčastěji plátky dušeného vepřového masa, bambusové výhonky, rybí koláčky, cibule a rozčtvrcená vařená vejce. Krása pokrmů ramen spočívá v tom, že jsou snadno přizpůsobitelné a lze do nich přidávat mnoho různých zálivek podle osobních preferencí. Dodnes není jasné, zda byl ramen vynalezen v Japonsku nebo v Číně, ale vzhledem k použití pšeničných nudlí a sójové omáčky byl jistě ovlivněn čínskými kulinářskými tradicemi. Ramen shoyu je obvykle spojován s Tokiem a předpokládá se, že byl jedním z prvních druhů ramenu. Shoyu ramen se konzumuje nejlépe bezprostředně po jeho přípravě. Nevíte-li s jakými víny párovat shoyu ramen - nevadí, připravili jsme je pro vás...