Vína k Smørrebrød sendviči
Tradiční dánský sendvič Smørrebrød se skládá z máslem namazaného žitného chleba, na který se dává řada ingrediencí a obvykle se k němu přidává zelenina, bylinky a saláty. Mezi "náplně" patří například uzeniny, sýry, pomazánky, masové kuličky, kaviár a koření, jako je majonéza. Tento sendvič byl vynalezen v 19. století skandinávskými zemědělskými dělníky, kteří si k obědu balili různé sendviče s otevřeným obloženým stolem - často ze zbytků z předchozího večera -, aby si dodali energii během dlouhé pracovní doby. Někteří tvrdí, že základní myšlenka pochází ze středověku a tradice podávání jídla na starém chlebu. Dnes je smørrebrød základem skandinávské kuchyně, který se podává buď jako předkrm, hlavní chod, nebo dezert. Sendviče jsou oblíbené zejména během svátků, jako jsou Vánoce a Velikonoce.