Vína k Souvlaki
Souvlaki je jedno z nejoblíbenějších řeckých jídel, které se skládá z malých kostiček grilovaného vepřového, kuřecího, jehněčího nebo hovězího masa. Jedná se o oblíbené rychlé občerstvení, které se obvykle podává v malých jídelnách, kde se často podává také gyros a další podobné grilované masové pokrmy. Souvlaki se poprvé objevilo ve starověkém Řecku, kdy se nazývalo kandaulos a skládalo se z kombinace grilovaného masa, pita chleba, sýra a kopru. Název pokrmu je zdrobnělinou řeckého slova souvla, což znamená rožeň. První restaurace se souvlaki byla otevřena v Livadii v roce 1951 a dnes se souvlaki prodává téměř v každém řeckém městě, objednává se s sebou, na plážích nebo na mnoha nárožích ulic. Obvykle se podává s plátkem chleba nebo pita chlebem, rajčaty, petrželkou, cibulí, někdy s hranolky a hustým jogurtem nebo tzatziki. Existuje také zvětšená varianta souvlaki zvaná kontosouvli, v níž se na dlouhých a tenkých špejlích na dřevěném uhlí připravují velké kusy marinovaného masa, cibule, rajčat a paprik. Nevíte-li s jakými víny párovat souvlaki - nevadí, připravili jsme je pro vás...